1. Визначте, як позначаються відповіді підставної групи на відповідях випробуваного. Чому?

2. Як називається це явище?

Група студентів з семи - д’евяти чоловік одержала таку інструкцію: “Перед вами два білі аркуші паперу. На лівому-контрольна риска, на правому – три риски різної довжини під номерами 1,2,3. Одна з цих ліній дорівнює контрольній. Ви повинні зазначити номер цієї лінії. Буде дванадцять таких порівнянь. Відповідає кожен по черзі”.
Ответ
5 (2 оценки)
0
rubkub31 1 год назад
Светило науки - 152 ответа - 0 раз оказано помощи

Ответ:

1. Відповіді підставної групи на відповідях випробуваного позначаються літерою “С”. Це робиться для того, щоб випробуваний не міг зрозуміти, які саме відповіді є правильними, а які – ні.

2. Це явище називається ефектом соціального впливу або ефектом Аша. Він полягає в тому, що люди можуть змінювати свою поведінку або думки під впливом думок і дій інших людей, навіть якщо ці думки і дії суперечать їх власним переконанням. У даному випадку, студенти з підставної групи можуть намагатися давати неправильні відповіді на завдання, щоб не виходити з-поміж інших студентів і не привертати до себе увагу.

Остались вопросы?

1. Визначте, як позначаються відповіді підставної групи на відповідях випробуваного. Чому?<br /><br /> 2. Як називається це явище?<br /><br /> Група студентів з семи - д’евяти чоловік одержала таку інструкцію: “Перед вами два білі аркуші паперу. На лівому-контрольна риска, на правому – три риски різної довжини під номерами 1,2,3. Одна з цих ліній дорівнює контрольній. Ви повинні зазначити номер цієї лінії. Буде дванадцять таких порівнянь. Відповідає кожен по черзі”.