пожалуйста помогите с табличкой!!!
Ответ
5 (2 оценки)
1
332323232 1 год назад
Светило науки - 14 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:вот тебе информация,бери оттуда что нужно и вставляй в таблицу))

Абстракціоні́зм, абстрактне мистецтво, безпредметне мистецтво, конфігуративне мистецтво — одна з течій авангардистського мистецтва початку XX ст. Філософсько-естетична основа абстракціонізму — ірраціоналізм, відхід від ілюзорно-предметного зображення, абсолютизація чистого враження та самовираження митця засобами геометричних фігур, ліній, кольорових плям, звуків. Напрям сучасного абстрактного мистецтва в скульптурі і живописі виник в Європі та Північній Америці в 1910—1920. Здавна люди намагалися відобразити красу навколишнього світу, сцени зі життя жінок у малюнках, картинах. Згодом картини найталановитіших людей перетворилися на витвори мистецтва. З'явилося багато різних напрямків: імпресіонізм, модернізм, класицизм, романтизм, натуралізм, символізм, реалізм, сюрреалізм, абстракціонізм та інших. Кожен напрям охоплює єдність світосприймання, естетичних поглядів, шляхів відображення. Здавна безпредметна творчість існувала як орнамент чинонфініто, але в новітній історії оформилося в особливу естетичну програму — абстракціонізм. Виникнення та розвитку абстрактного мистецтва було пов'язане з духовними ідеями, які хвилювали розуми європейців межі XIX-початку XXI століття. Захоплення метафізичними і утопічними теоріями охопило як філософів, так і літераторів, музикантів, живописців. Прагнення висловити невимовне, передати відчуття єдності душі, й матерії, всесвіту, космосу зажадало від художників пошуку нової, нетрадиційної образотворчої мови, повної глибокого сенсу.

Виникнення абстракціонізму як напрямоку стверджує необхідність втечі особистості від банальної і ілюзорної дійсності.

Слід зазначити взаємодія літератури і живопису при виникненні абстракціонізму. Кандинський, за його власним твердженням, написав першу абстрактну композицію в 1910 р. Художник прийшов до абстракції в живопису під час читання поетів-символістів. У своїй книзі "Про духовне в мистецтві" Кандинський, посилаючись на Метерлінка, пояснює, що, виходячи з чистого звучання слова, відокремленого від предмета, який воно повинне виражати, людина сприймає абстрактний образ цього слова.

Перша течія - лірично-емоційний, психологічний абстракціонізм - симфонія фарб, гармонізація безформних колірних поєднань. Це протягом народилося з імпресіоністської строкатості вражень про світ, які відтворив Анрі Матісс. Творцем першого твору психологічного абстракціонізму став В. Кандинський, який написав картину "Гора" (1909). Кандинський зобразив деякі риси, подібні горе. Колір в картині суто виразний і позбавлений образотворчих асоціацій. Ця картина - перехід до нонфігуративной живопису, до інтуїтивним "ліричним абстракцій" - моментальним знімків душевного стану людини.

Кандинський у своїх книгах "Про духовності в мистецтві", "Точка і лінія на площині" доводив у дусі платонівського вчення, що модель суспільства - піраміда. В її основі - люди матеріальні і примітивні, вище - одухотворені, на вершині - художники, керівники умів і сердець (за Платоном, на вершині - філософи). Згідно Кандинскому, художник відвертає погляд від зовнішнього світу і направляє його на себе, мистецтво - спосіб самовираження: "Голос душі підказує художнику справжню форму твору". Кандинський вважав, що реальний світ ілюзорний або банальний і художник повинен покинути його в ім'я світу "під знаком Духу". Він теоретично обґрунтовував абстракціонізм, спираючись на афоризм Оскара Уайльда: "Мистецтво починається там, де закінчується природа". За Кандинскому, природні форми - перешкоди для художника і повинні бути відкинуті; картина - це конструкція, в якій використовуються необхідні форми і кольору, пристосовані до внутрішнього зору. "Предмети вбиті своїми знаками", тому живопис повинна бути безпредметною.

Протягом "геометричний (логічний, інтелектуальний) абстракціонізм" (неопластицизм) - це нонфігуративний кубізм. Народження цієї течії істотну роль зіграли П. Сезанн і кубісти - створення нового типу художнього простору шляхом поєднання різних геометричних форм, кольорових площин, прямих і ламаних ліній.

Мондріан сформулював принципи логічного абстракціонізму. 1. Художник мислить в живопису площиною; в архітектурі порожній простір має бути прийнято за безколірність (чорний, білий і сірий), а будівельний матеріал - за колір. 2. Необхідну рівновагу, передбачає велику поверхню безколірності і маленьку кольору. 3. Дуалізм пластичних засобів потрібно вже в самій композиції. 4. Рівновага досягається ставленням положень і виражається прямою лінією. 5. Рівновага, яка нейтралізує пластичні засоби, створюється відношенням пропорцій. Ці положення Мондріана обґрунтували логіку площинних побудов і знайшли вихід в архітектуру, прикладне мистецтво, дизайн, книжкову графіку. Естетика абстракціонізму прокламує розірвання зв'язків мистецтва з дійсністю.

Теоретично обґрунтовуючи абстракціонізм, Мондріан висував аргументи, схожі з Кандинським: світ наших чуттєвих вражень - джерело страждань людини. Це оманливий, суперечливий світ.

Остались вопросы?